Prijavnica za Šolo sobivanja

Arhiv novic

Koledar dogodkov

partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner
partner

Sobivanje

Spodbujamo prijateljstvo


V Sobivanju smo zasnovali projekt Spodbujamo prijateljstvo. Namen projekta je otroke spodbuditi k pozitivnemu razmišljanju o prijateljstvu in razvijanju dobrih odnosov z vrstniki. V današnjem času, ko smo tako v gospodarski kot moralni krizi, je pomen vzpodbujanja prijateljstva, kolegialnosti in odkritosti pri otrocih eden temeljev napredka naše družbe! 

 

V sklopu projekta postavimo otrokom različna vprašanja. Izpostavimo osebno noto medsebojnih odnosov in želimo konkretne odgovore in razmišljanja. Želimo odgovore/razmišljanja o naslednjih vprašanjih:

Kaj mi pomenijo prijatelji? Kdo so pravi prijatelji? Kaj vse delamo skupaj s prijatelji?

Kako spodbujamo prijatelje? Česa si želimo pri prijateljih? Kaj pričakujemo od prijateljev? Česa si ne želimo od prijateljev? …


Otrokom ponudimo možnost izdelave projekta v naslednjih oblikah:

  • likovni izdelek (plakat) točno določene dimenzije (omejitev širine in višine) ali 
  • izdelava makete (npr. otroci med igro z žogo). 


Aktivnosti v sklopu projekta:

  • projekt je pripravljen za vrtce in osnovne šole – skupaj povabimo k sodelovanju preko 900 ustanov!
  • otroci sami s pomočjo mentorjev izberejo ustrezno tehniko (pišejo, rišejo, sestavljajo, pesnijo, fotografirajo) ustvarjanja;
  • zagovarjamo timsko delo, se pravi da sodeluje več otrok skupaj na projektu;
  • organizirali bomo strokovno komisijo, ki bo ocenila prispela dela/projekte, jih ovrednotila in izbrala najboljše;
  • na koncu naredimo zaključni dogodek (BTC), kjer se podelijo nagrade;
  • organizirali bomo tudi razstavo, ki bo trajala mesec dni;
  • na dogodek bomo povabili vse vrtce in šole, ki se udeležijo natečaja in tudi drugo populacijo – tudi na ogled razstave.
  • vse sodelujoče oddelke in razrede v vrtcih in šolah bomo nagradili tudi v obliki priznanj, prav tako bodo dobili potrdila za sodelovanje pri nacionalnem projektu vsi mentorji.


Projekt Spodbujamo prijateljstvo bomo izpeljali po zimskih počitnicah, meseca marca in aprila 2016. Bistvena novost je, da bomo natečaj izpeljali kot nacionalen projekt, geografsko pa ga bomo razdelili na tri dele. 

Posledično bomo organizirali tri zaključne prireditve z razstavami. Prva se bo odvila v BTC Murska Sobota, druga v BTC Novo mesto in tretja v BTC Ljubljana.  

Vse navedene aktivnosti kot tudi vsi projekti, ki jih izvaja Sobivanje – Društvo za trajnostni razvoj, so za vzgojno-izobraževalne ustanove brezplačni! 


Z izvedbo projekta »Spodbujamo prijateljstvo« želimo v današnjih, za marsikoga težkih časih, otroke spodbujati k pozitivnemu razmišljanju in jim predstaviti pomen pristnih medsebojnih odnosov. Radi bi, da bi otroci razmišljali o prijateljih in dejanjih, ki so jim v zvezi z medsebojnimi odnosi pomembna.  

Nada Pavšer, predsednica društva


Spodbujamo prijateljstvo - brošura 2014.pdf (pdf)

© Društvo sobivanje