Prijavnica za Šolo sobivanja

Arhiv novic

Koledar dogodkov

partner
partner
partner
partner
partner
partner

Sobivanje

Namenite nam del dohodnine

Energetsko znanje za odgovorno ravnanje


Spoštovani ravnateljice in ravnatelji, spoštovane koordinatorke in koordinatorji vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj. 
V sklopu projekta Energetsko znanje za odgovorno ravnanje vas skupaj z RWE Ljubljana d.o.o. vabimo k poletnim varčevalnim aktivnostim! 

Poletne aktivnosti pri projektu Energetsko znanje za učinkovito trajnostno prihodnost so namenjene individualnemu delu otrok med počitnicami. Osvojeno znanje, ki so ga pridobili z delom za natečaj v šoli, bodo tako s pomočjo staršev prenesli lahko v domače okolje. 
Glede na končne rezultate, pridobljene s pomočjo delavnic, natečaja, smo oblikovali smernice za samostojno poletno delo sodelujočih. 
NAMEN: 
Vsi sodelujoči bodo doma spremljali in beležili porabo energije ter na podlagi videnega ustvarili energetski varčevalni načrt. Skozi oblikovanje varčevalnega načrta se lahko posvetijo varčevanju:
- z elektriko, 
- z vodo, 
- spremljanju odlaganja odpadkov,
- spremljanju porabe energije za njihov transport
Poletni rezultati s samostojnim delom bodo tako prikazali tudi razliko med energetsko učinkovitim ravnanjem pozimi in poleti. Pridobljena poročila in njihova vsebina bodo tudi služili kot vsebina za nadaljnje delo in nadaljevanje projekta.

POTEK NATEČAJA: 

1. Z analizo omenjenih področij porabe energije najprej opazujejo in zabeležijo                 začetno stanje:
  • koliko elektrike porabijo, s katerimi napravami jo porabljajo (npr. z lučmi, klimo, kosilnicami, televizijo, telefoni,…)
  • koliko vode porabijo, kje je porabijo največ ( npr. tuširanje, kopanje, ščetkanje   zob, umivanje rok, pranje oblek,…)
  • koliko odpadkov pridelajo v enem tednu, kaj vse so odpadki in katerih je največ   (npr. embalaže, vrečke za nakupe, sadje, zelenjavo, ovoji, embalaže…) 
  • kako, se prevažamo, katera prevozna sredstva uporabljamo največkrat, katera     prevozna sredstva v naši družini porabljajo največ energije. 

2. Pri analiziranem segmentu primerjajo porabljeno energijo in naprave z zimskim          časom, navedejo opažanja, razlike (v uporabi naprav, morebitni porabi energije,…)

3. Sestavijo varčevalni načrt, ki zajema zrak, vodo in okolje. Varčevalni ukrepi naj           bodo bodo tako primerni letnemu času. 

TRAJANJE NATEČAJA, KAM POŠLJETE IZDELKE: 
Natečaj bo trajal od 15..6. do 30. 9. 2017.
Vsi sodelujoči svoja poročila in varčevalne načrte pošljete  na naslov društva Sobivanje: Cesta v Kleče 9, 1000 Ljubljana ali na elektronski naslov: 
info@drustvo-sobivanje.si. 
Med vsemi prispelimi »domačimi varčevalnimi načrti« bom nagradili najboljše. 

Ministrstvo za infrastrukturo, pismo podpore.pdf (pdf)

Ministrstvo za okolje, pismo podpore.pdf (pdf)

Sobivanje - Energetsko znanje za odgovorno ravnanje - poročilo 2017.pdf (pdf)

© Društvo sobivanje